Pasztet jaglany z pieczarkami i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Grzyby suszone namaczamy wcześniej przez 4-6 godzin w zimnej wodzie.
Kaszę jaglaną płuczemy. Zalewamy 1 i 3/4 szklanki wody, dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy do miękkości, stosując się do czasu podanego na opakowaniu, często mieszając- kasza lubi przywierać do garnka.
Studzimy. Wyjmujemy ziele i listki.
Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy na łyżce oleju.
Następnie dodajemy suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Dusimy, aż nadmiar wody odparuje.
Kaszę mieszamy z grzybami i blendujemy na gładką masę- tutaj uwaga, jest ona dosyć klejąca.
Dodajemy startą na tarce o małych oczkach marchewkę oraz jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy (najlepiej ręką), aż składniki się połączą.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez 50 minut.
Studzimy w foremce, wyjmujemy dopiero jak pasztet będzie zimny.
Komentarze