Pasztet jajeczny z grzybowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.masa jajeczna:
Por opłukać,osuszyć następnie pokroić w cienkie półplasterki i zeszklić na maśle.
Ugotowane jajka obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
do startych jajek dodać surowe jajka,zeszklony por,posiekany szczypiorek,bułkę tartą,gałkę i ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku,dokładnie wymieszać.
2.oczko grzybowe:
Jajka obrać ze skorupki,przeciąć na połówki i delikatnie wydrążyć żółtka.
Połówki żółtek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać do usmażonych pieczarek,doprawić do smaku solą i białym pieprzem i wymieszać.
Nadzieniem napełnić połówki wydrążonych białek.
3.Foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć połowę masy jajecznej na środku ułożyć połówki nadzianych białek,przykryć pozostałą masą jajeczną.
Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut.
Komentarze