Pasztet jajeczny z grzybowym oczkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny,jajeczny dodatek do pieczywa,taki pasztet to idealna przystawka na bezmięsne śniadanie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na pasztet:
    12 ugotowanych jajek
    5 surowych jajek
    por
    2 czubate łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    po szczypcie gałki muszkatołowej i ostrej papryki
    masło
    sól
    biały pieprz
    na grzybowe oczko:
    200 g usmażonych pieczarek
    5 jajek ugotowanych na twardo
    sól
    biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Pasztet

Pasztet jajeczny z grzybowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masa jajeczna:
    Por opłukać,osuszyć następnie pokroić w cienkie półplasterki i zeszklić na maśle.
    Ugotowane jajka obrać ze skorupki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
    do startych jajek dodać surowe jajka,zeszklony por,posiekany szczypiorek,bułkę tartą,gałkę i ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku,dokładnie wymieszać.
  • 2. oczko grzybowe:
    Jajka obrać ze skorupki,przeciąć na połówki i delikatnie wydrążyć żółtka.
    Połówki żółtek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać do usmażonych pieczarek,doprawić do smaku solą i białym pieprzem i wymieszać.
    Nadzieniem napełnić połówki wydrążonych białek.
  • 3. Foremkę keksową 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć połowę masy jajecznej na środku ułożyć połówki nadzianych białek,przykryć pozostałą masą jajeczną.
    Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet jajeczny

4.89 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasztet jajeczny

ilka Świetny do chleba nie tylko na Święta.

To może cię zainteresować