Pasztet pieczony z grzybami

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego niż domowy pasztet. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu. Pyszny jako dodatek do kanapek. Idealnie komponuje się z korniszonami, marynowanymi grzybkami lub buraczkami.

Składniki:

  • 1 kg mięsa (wieprzowina, wołowina)
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    7-10 suszonych grzybów
    1 czerstwa bułka
    3 jajka
    2 liście laurowe
    Kilka ziaren ziela angielskiego
    Kilka ziaren pieprzu
    Mielonym imbir
    Gałka muszkatołowa
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny Pasztet

Pasztet pieczony z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku razem z oczyszczonymi warzywami. Wlewamy wodę, tak aby przykryła zawartość, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz grzybki. Całość gotujemy do miękkości 1,5-2 godzin.
  • 2. Po ugotowaniu, cebulę i przyprawy wyrzucamy, resztę składników mielimy w maszynce. Do zmielenia dodajemy bułkę namoczoną w wywarze z gotowania, a następnie odciśniętą.
    Masę doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową. Dodajemy jajka i wyrabiamy. Powstałą masę przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na godzinę. Gotowy pasztet studzimy, najlepiej wyjąć go z formy następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować