Nie ma nic lepszego niż domowy pasztet. Jest smaczny, łatwy w przygotowaniu. Pyszny jako dodatek do kanapek. Idealnie komponuje się z korniszonami, marynowanymi grzybkami lub buraczkami.
Składniki:
1 kg mięsa (wieprzowina, wołowina)
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
7-10 suszonych grzybów
1 czerstwa bułka
3 jajka
2 liście laurowe
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren pieprzu
Mielonym imbir
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Pasztet pieczony z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w garnku razem z oczyszczonymi warzywami. Wlewamy wodę, tak aby przykryła zawartość, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz oraz grzybki. Całość gotujemy do miękkości 1,5-2 godzin.
2.Po ugotowaniu, cebulę i przyprawy wyrzucamy, resztę składników mielimy w maszynce. Do zmielenia dodajemy bułkę namoczoną w wywarze z gotowania, a następnie odciśniętą.
Masę doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, gałką muszkatołową. Dodajemy jajka i wyrabiamy. Powstałą masę przekładamy do prostokątnej formy do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na godzinę. Gotowy pasztet studzimy, najlepiej wyjąć go z formy następnego dnia.
Komentarze