Pasztet sojowy

0 (0 ocen)

  • 13 godz.

Pasztet sojowy jest wynikiem moich poszukiwań lżejszego ale wartościowego pożywienia.Jedzenie sporych ilości mięsa nie jest wskazane a soja odpowiednio przyprawiona i przyrządzona świetnie je zastępuje.

  • 13 godz.

Składniki:

  • 500 g soja-suche ziarno - namoczona na noc w dużej ilości wody
    500 g wątróbka drobiowa - umyta, oczyszczona
    300 g pieczarki-umyte, pokrojone
    2 szt jaja
    50 g masło
    3 szt cebula-średnia, obrana, pokrojona
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka kminku
    4 ząbki czosnku-obrane, pokrojone
    po 0,5 łyżeczki zmielonych przypraw:ziele ang. pieprz czarny
    liść laurowy,imbir,cynamon,sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet sojowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Namoczoną soję ugotować najlepiej w szybkowarze ok.30min.do miękkości.
    Pieczarki podsmażyć z 2 szt.cebuli, dodać przyprawy, poddusić ok.15min. dolać0,75 l wody, zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Przecedzić,wywaru nie wylewać.
    Wątróbkę podsmażyć z cebulą na oleju ok.10 min.ostudzić.
    Długą brytfannę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
    Schłodzone produkty soję, wątróbkę, pieczarki wraz z przyprawami zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa.
    Wszystko dokładnie wymieszać, dodając jaja, odlany wcześniej wywar z pieczarek, pozostałą bułkę tartą oraz sól do smaku.
    Gładką masę pasztetową włożyć do brytfanki, ułożyć na wierzchu cienkie plasterki masła.
    Piec w piekarniku ok.2 godz. w 180 st.a następnie 1 godz.w 200st.
    Po upieczeniu pokrojony w plastry pasztet podawać z surówkami lub sosem grzybowym.
    Pasztet może stanowić główne danie obiadowe lub zimną przekąskę.

Porady

Zamiast pieczarek można dodać grzyby suszone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować