Taki pasztet to prawdziwy domowy rarytas,piekę go często bo rodzina zawsze się go domaga,smakuje wybornie otulony ciastem z orzechową nutą,polecam każdemu.
Farsz:
1 tuszka królika
1 kurczak cały
1/2 kg mięsa wieprzowego-łopatka
6 wątróbek drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
mały seler
1 cebula
6 jaj
3 czerstwe kajzerki
Przyprawy:
ziele angielskie-kilka sztuk
pieprz ziarnisty kilka sztuk
liść laurowy-kilka sztuk
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
sól morska lub himalajska do smaku
Pasztet w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw z podanych składników zagniatam szybko ciasto i wkładam go do lodówki.
2.Mięso myję kroję na mniejsze kawałki wkładam do dużego garnka,wsypuję ziele pieprz liść laurowy,solę,wlewam wodę tak aby zakryła mięso i gotuję na wolnym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki,wyciągam go na talerz,a do garnka wkładam umytą drobiową wątróbkę oraz obrane pokrojone na połówki warzywa,gotuję około 15 minut. Odstawiam,wszystko wyciągam do wystudzenia łyżką cedzakową a w wywarze namaczam bułki kajzerki,po czym wyciągam i wyciskam z wywaru. Gdy mięso będzie letnie przystępuję do obierania od kości i mielenia wszystkiego łącznie z cebulką i warzywami i wyciśniętą bułką.Gdyby farsz okazał się za suchy można dolać troszkę wywaru mięsnego- u mnie nie było to konieczne. Po zmieleniu wbijam jajka,doprawiam do smaku gałką i pozostałymi ziołami-ilości nie podaję bo to sprawa indywidualna każdego smakosza. Pasztet musi być dokładnie wyrobiony i do tego służy zazwyczaj prawa ręka.
3.Po chwili wyciągam ciasto z lodówki wylepiam nim standardową blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem,blaszkę można zastąpić dwoma małymi keksówkami-spód i boki,mniejszą połowę ciasta zostawiam na przykrycie. Na wylepione ciasto wykładam masę mięsną ,wygładzam łyżką na wierzchu układam paski zrobione z pozostałego ciasta.Może być również krateczka. Wkładam tak przygotowany pasztet do pieczenia.Piekę w temp 180*c przez 80 minut.
Komentarze