Pasztet w cieście orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Taki pasztet to prawdziwy domowy rarytas,piekę go często bo rodzina zawsze się go domaga,smakuje wybornie otulony ciastem z orzechową nutą,polecam każdemu.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich
    20 dag masła
    szczypta soli

    Farsz:
    1 tuszka królika
    1 kurczak cały
    1/2 kg mięsa wieprzowego-łopatka
    6 wątróbek drobiowych
    2 marchewki
    1 pietruszka
    mały seler
    1 cebula
    6 jaj
    3 czerstwe kajzerki

    Przyprawy:
    ziele angielskie-kilka sztuk
    pieprz ziarnisty kilka sztuk
    liść laurowy-kilka sztuk
    gałka muszkatołowa
    zioła prowansalskie
    sól morska lub himalajska do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet w cieście orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Najpierw z podanych składników zagniatam szybko ciasto i wkładam go do lodówki.
  • w formie 2. Mięso myję kroję na mniejsze kawałki wkładam do dużego garnka,wsypuję ziele pieprz liść laurowy,solę,wlewam wodę tak aby zakryła mięso i gotuję na wolnym ogniu do czasu aż kurczak będzie miękki,wyciągam go na talerz,a do garnka wkładam umytą drobiową wątróbkę oraz obrane pokrojone na połówki warzywa,gotuję około 15 minut. Odstawiam,wszystko wyciągam do wystudzenia łyżką cedzakową a w wywarze namaczam bułki kajzerki,po czym wyciągam i wyciskam z wywaru. Gdy mięso będzie letnie przystępuję do obierania od kości i mielenia wszystkiego łącznie z cebulką i warzywami i wyciśniętą bułką.Gdyby farsz okazał się za suchy można dolać troszkę wywaru mięsnego- u mnie nie było to konieczne. Po zmieleniu wbijam jajka,doprawiam do smaku gałką i pozostałymi ziołami-ilości nie podaję bo to sprawa indywidualna każdego smakosza. Pasztet musi być dokładnie wyrobiony i do tego służy zazwyczaj prawa ręka.
  • wykończenie 3. Po chwili wyciągam ciasto z lodówki wylepiam nim standardową blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem,blaszkę można zastąpić dwoma małymi keksówkami-spód i boki,mniejszą połowę ciasta zostawiam na przykrycie. Na wylepione ciasto wykładam masę mięsną ,wygładzam łyżką na wierzchu układam paski zrobione z pozostałego ciasta.Może być również krateczka. Wkładam tak przygotowany pasztet do pieczenia.Piekę w temp 180*c przez 80 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować