Pasztet w kolorach reggae - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Buraki i marchewki gotujemy w łupinach do miękkości. Po ugotowaniu obieramy je.
Fasolę moczymy całą noc w wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
2.Do naczynia blendera wkładamy fasolę, ostudzoną cebulę z czosnkiem i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na trzy części.
3.Do jednej części dodajemy pokrojone na mniejsze części buraki – miksujemy na gładką masę za pomocą blendera. Dodajemy mannę, jajko, przyprawy i wyrabiamy. W małej keksówce układamy masę buraczaną jako pierwszą.
4.Do drugiej części fasoli dodajemy marchewkę, miksujemy – dodajemy mannę, jajko i przyprawy – wyrabiamy i układamy na masie buraczanej.
5. Szpinak rozmrażamy na patelni, studzimy. Dodajemy go do fasoli, dodajemy również jajko, kaszę mannę, przyprawy i wyrabiamy. Masę zieloną układamy jako ostatnią.
Całość zapiekamy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Życzę smacznego :-)
Komentarze