Pasztet wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki oczyścić z błonek i żyłek, filet z kury pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka, dodać warzywa, przyprawy i zalać zimną wodą. Gotować ok. 45 min. Następnie wyjąć mięso i warzywa, w wywarze namoczyć kajzerkę, po 5 min. wyjąć i delikatnie odcisnąć. Wywar przelać przez sitko i zostawić.
Ugotowane mięso, warzywa i kajzerkę zmielić w maszynce do mięsa lub za pomocą blendera. Zmielone składniki przełożyć do miski, dodać mięso mielone, 2 surowe jajka, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do mięs, sól i pieprz. Całość wymieszać na jednolitą masę.
Foremki wysmarować margaryną, dno posypać bułką tartą, przełożyć część masy, następnie w każdej foremce na środku ułożyć po 3 ugotowane jajka, a po bokach parówki, przykryć pozostałą częścią masy. Wierzch pasztetu dobrze uklepać łyżką, posypać boczkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C przez ok. 70 minut, aż wierzch zbrązowieje.
Przed podaniem wystudzić. Smacznego!
Porady
Wywar można wykorzystać jako rosół lub bazę do innej zupy.
Komentarze