Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami

0 (0 ocen)

Pasztet skomponowany przeze mnie z różności znalezionych w zamrażarce, stąd takie nieokrągłe ilości składników

Składniki:

  • 95 dag karkówki wieprzowej
    1,35 kg udek z kurczaka
    65 dag chudego boczku
    35 dag wątróbki z kurczaka
    2 czerstwe kajzerki
    4 jajka
    sól
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki świeżo otartej gałki muszkatołowej
    łyżka oleju
    1 cebula
    3 małe liście laurowe
    5 kuleczek ziela angielskiego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek bulwy selera
    suszona żurawina
    suszone śliwki kalifornijskie
    tłuszcz do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek z karkówką 1. Karkówkę i boczek opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w większe kawałki. Boczek wrzuciłam do rozgrzanego suchego rondla, a kiedy wytopiło się z nieco troszkę tłuszczu, dodałam karkówkę i chwilę podsmażałam, a następnie podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem do miękkości.
  • Mięso z kurczaka gotowane z warzywami 2. Udka kurczaka umyłam, zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości.
  • Sparzona i osączona wątróbka 3. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam na rozgrzanym oleju.
    Kajzerki namoczyłam w płynie jaki powstał podczas duszenia boczku i karkówki (jeśli płynu jest za mało, trzeba dolać wody), a kiedy zmiękły, lekko je odcisnęłam.
  • Zmielone składniki pasztetu 4. W maszynce z założonym średnim sitkiem zmieliłam dwukrotnie: uduszone boczek i karkówkę, mięso z kurczaka, sparzoną wątróbkę, zeszkloną cebulę, 1 marchewkę (drugą zostawiłam w rosole), pietruszkę, selera i namoczone bułki.
  • Masa gotowa do pieczenia 5. Do masy dodałam jajka, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku. Ja dosypałam około 4 łyżeczek soli, ale mięso z kurczaka gotowane w rosole już było słone, więc proponuję dodawać soli po troszku i próbować, żeby nie przesolić. Masę bardzo dokładnie wymieszałam. Foremki wysmarowałam tłuszczem.
    Z tej ilości składników wyszły mi 2 keksówki i 3 foremki babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną.
  • Pasztet po wyjęciu z piekarnika 6. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować