PASZTET WIEPRZOWY - TRADYCYJNY

4.44 (204 ocen)

  • 2 godz.

PRZEPIS ZNALAZŁAM W GAZECIE - PASZTET SMACZNY

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag wieprzowiny
    25 dag wątróbek drobiowych
    20 dag słoniny
    3 jajka
    przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie,sól, pieprz, gałka muszkatołowa (1/2 łyżeczki)
    dodatkowo: bułka tarta i masło
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy - tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać.
    Formę do pasztetu posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć cienkie plastry pozostałej słoniny na dno formy, napełnić masą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, przykryte folią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na pasztet z królika oraz przepisy na pasztet wegetariański!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować