Pasztet wieprzowy z wątróbkami gęsimi

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Pasztet możemy włożyć i za pasteryzować w 0,5 l słoikach lub nadziewamy w jelita wieprzowe grube, proste. Bardzo ładnie rozsmarowuje się na pieczywie. Jest pyszny.

  • 5 godz.
  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • podgardle 90 dkg
    wątroba gęsia 50 dkg
    ścinki od schabu 1,5 kg
    skóry wieprzowe 20 dkg
    śmietana 18% 400 ml.
    cebula 2 średnie
    4 ząbki czosnku
    2 marchewki
    10 cm pora
    lubczyk świeży lub mrożony
    sól do smaku
    domowa pasta rosołowa 3 łyżki, lub 3 kostki rosołowe, drobiowe
    majeranek 2 łyżki
    pieprz naturalny 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa. 1 łyżeczka
    liść laurowy 5-6 szt.
    ziele ang. 7 kulek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet wieprzowy z wątróbkami gęsimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgardle pokrojone w plastry 3 cm, skóry wieprzowe i ścinki ze schabu oraz warzywa, pasta rosołowa, parzymy w temp. 75-80 stopni Celsjusza 1,5 godz. Wątrobę parzymy ok 15 min w wywarze z parzenia mięs. Mielimy 3 razy w maszynce z sitkiem 2,5 mm do momentu uzyskania gładkiej masy, lub rozdrabniamy blenderem. Mielimy najpierw cebulę, warzywa,czosnek, potem wątrobę, mięso i podgardle. Dodajemy sól i pozostałe przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy i napełniamy słoiki lub nadziewamy w jelito wieprzowe grube proste. Pasztet w jelicie parzymy 30 minut w temperaturze 75-80 stopni C. Studzimy zimną wodą 15 minut i do lodówki na noc. Pasztet w słoikach pasteryzujemy 45 minut od momentu wrzenia wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podgardle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować