Pasztet z ciecierzycy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy.
2.Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy.
3.Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy.
4.Do masy wbijamy jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5.Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając.
6.Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego.
Komentarze