Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami

4.51 (174 ocen)

  • 2 godz.

Pasztet nie musi być mięsny. Ten, przygotowany z cieciorki świetnie smakuje, także tym, którzy jedzą mięso.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g suchej ciecierzycy
    300 g pieczarek
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    2 duże jajka
    3 łyżki bułki tartej
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    1/2 łyżki tymianku
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    sól (do smaku)
    świeżo zielony czarny pieprz (do smaku)

Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Jajko Dodatki Pasztet

Pasztet z ciecierzycy z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać przegotowaną letnią wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia. Wodę odlać, ciecierzycę zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Ciecierzycę ugotować do miękkości przez ok. 1 godzinę. Odcedzić, usunąć liście, ziela i wystudzić.
    Na patelni rozpuścić masło z olejem. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do zeszklenia. Dodać pokrojone drobno pieczarki i smażyć na dużym gazie do całkowitego odparowania wody i przyrumienienia się pieczarek. Podsmażone pieczarki z cebulą wystudzić. Ciecierzycę wraz z pieczarkami i cebulą zmiksować w robocie na gładkie pure. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać trochę wody z gotowania ciecierzycy. Do masy dodać jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, kurkumę, gałkę oraz sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30x10 cm wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej pasztet, wierzch pasztetu posmarować olejem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 50 minut. Pasztet wystudzić na kratce.

Porady

Jeśli masa na pasztet jest zbyt gęsta należy dodać do niej wody w której gotowała się ciecierzyca lub odrobinę domowego bulionu warzywnego. Jeśli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej bułki tartej. Wierzch pasztetu można posypać ulubionymi ziarenkami - siemieniem lnianym, sezamem, słonecznikiem itp. Dla urozmaicenia smaku do pasztetu można dodać ulubione przyprawy i dodatki np. ziarna. Masa na pasztet powinna być dobrze doprawiona solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Groch Grzyby Jajka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować