Jeśli mowa o bezmięsnym pasztecie, pierwsze przychodzi mi na myśl pasztet z ciecierzycy. Smakuje rewelacyjnie. Mój ostatni wzbogaciłam o suszone pomidory. Dzięki temu zyskał na smaku i wyglądzie.
Składniki:
Blaszka 12x 34cm
Składniki podstawowe:
• 0,5 kg ciecierzycy,
• 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju,
• 200 gram sera białego
Składnik dodatkowy:
• 3 jajka
Składniki robocze:
• Olej do wysmarowania blaszki,
• Bułka tarta do wysypania blaszki,
• 2 łyżki bułki tartej do środka pasztetu,
• 3/4 cebuli,
• Olej do zrumieniania cebuli,
• 4 ząbki czosnku,
• Gałka muszkatołowa,
• Ostra papryka do smaku,
• Sól, pieprz do smaku,
• Czarnuszka do oprószenia pasztetu,
• 3-4 łyżki oliwy spod pomidorów,
• Oliwa do skropienia wierzchu pasztetu
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotową odsączamy z wody i studzimy.
2.Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Przestudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera. Miksujemy ją wstępnie z jajkami. Następnie dodajemy do niej cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.
3.Gdy dodane składniki połączą się z ciecierzycą, dodajemy do niej ser oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie miksujemy.
4.Zmiksowaną i doprawioną masę przekładamy do miski. Dodajmy do niej pokrojone w paseczki pomidory, oliwę spod pomidorów oraz bułkę tartą. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
5.Blaszkę na pasztet smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Umieszczamy w niej przygotowaną masę. Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.
Pasztet pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Komentarze