To idealna propozycja dla wegetarian, ale także dla osób lubiących zdrowe jedzenie. Pasztet jest przepyszny, lekki, idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Najlepiej przygotować od razu podwójną porcję.
Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy i ścieramy a grubych oczkach tarki. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok. Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Ser ścieramy.
2.Do odciśniętej cukinii dodajemy jajka, olej, bułkę tartą, marchewkę, cebulę, ser i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę wyrabiamy aż do połączenia się składników.
3.Masę przekładamy do małej formy keksowej (11x23cm) i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. Pasztet wyjmujemy z formy dopiero po ostudzeniu.
Życzę smacznego :)
Komentarze