Pasztet z cukinii i marchwi

4.5 (198 ocen)

  • 4 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny pasztet z cukinii,marchwi z dodatkiem boczku wędzonego.

  • 4 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • cukinia młoda 1,3 kg.
    2 cebule
    2 marchewki duże
    20 dag żółtego sera mozzarella
    boczek wędzony 20 dag
    3 jajka
    2 szklanki bułki tartej
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki suszu natki pietruszki
    1 łyżeczka soli
    1 garść majeranku
    1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 garść suszonego czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii i marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny żeby puściła sok. Lekko odciskamy cukinię z wytworzonego soku. Marchewki także trzemy przez grubsze oczka, cebule kroimy w drobną kostkę. Do odciśniętej cukinii dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, cebule, starty ser, posiekany czosnek, zieleninę, jajka, bułkę tartą, boczek pokrojony w kostkę, olej rzepakowy i wszystkie przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobioną masę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (duża keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 70-80 minut. Upieczony pasztet studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i zajadać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować