Pasztet z cukinii i marchwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, trzemy na grubych oczkach, solimy i odstawiamy na pół godziny żeby puściła sok. Lekko odciskamy cukinię z wytworzonego soku. Marchewki także trzemy przez grubsze oczka, cebule kroimy w drobną kostkę. Do odciśniętej cukinii dodajemy starte na grubych oczkach marchewki, cebule, starty ser, posiekany czosnek, zieleninę, jajka, bułkę tartą, boczek pokrojony w kostkę, olej rzepakowy i wszystkie przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Wyrobioną masę umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie (duża keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 70-80 minut. Upieczony pasztet studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i zajadać.
Komentarze