Pasztet z białej fasoli

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Pasztet z fasoli upieczony jest z dodatkiem zmielonych płatków owsianych, dzięki czemu jest zwarty, a dodatek duszonej cebulki i oleju sprawia, że jest kremowy i wilgotny w środku. Za to duszone na patelni jabłka dodają mu wspaniałego, lekko słodkiego posmaku.

  • 60 min

Składniki:


  • 2 szklanki drobnej białej fasoli, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
    2 duże cebule, pokrojone w pióra
    1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    spora szczypta gałki, startej
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka musztardy
    100 ml oleju + sporo do smażenia
    5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Namoczoną fasolę odcedzić, opłukać i ugotować w nieosolonej wodzie do miękkości.
    W międzyczasie na patelni na minimalnym ogniu zeszklić cebulę oraz jabłka, powinny się lekko rozpadać.
    Ugotowaną fasolę opłukać, przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę wysmarować olejem, przełożyć masę fasolową i piec przez około 40 minut, w połowie pieczenia można przykryć wierzch pasztetu folią aluminiową - dzięki temu nie będzie zbyt spieczony i nie będzie się kruszył. Wyjąc na blat, zostawić do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyjąć z formy i kroić.

Porady

Pyszny z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować