Pasztet z fasoli i pieczarek

4.49 (176 ocen)

  • 60 min

Propozycja na pasztet w wydaniu wege na bazie fasoli i warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół i pieczarek. Pasztet doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, plastrem pomidora lub z kiszonym ogórkiem :)

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 szklanki fasoli Piękny Jaś
    - 3 korzenie pietruszki
    - 1/3 selera
    - 2 marchewki
    - 2 białe cebule
    - 3 ząbki czosnku
    - 400 g pieczarek
    - 2 łyżeczki tymianku
    - 3 łyżeczki majeranku
    - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
    - 5 łyżek płatków owsianych
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - pieprz
    - sól
    - jajko (opcjonalne)
    - olej rzepakowy
    - kasza manna (do obsypania blaszki)
    - przyprawa do rosołu np. piramidka smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z fasoli i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Fasolę moczymy w wodzie przez około 12 godzin. Najlepiej zalać ją zimną wodą i zostawić na noc.

    Gdy fasola odpowiednio się namoczy, odlewamy wodę, dodajemy świeżej i gotujemy do miękkości z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Na 10 minut przed końcem gotowania, dosalamy wodę.
  • 2 2. Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy je do napęcznienia.
  • 3 3. Seler, marchewki i pietruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie wraz z przyprawą do zupy/ rosołu. Ugotowane warzywa odcedzamy.
  • 4 4. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 3 łyżkach oleju rzepakowego.
  • 5 5. Następnie obrane i pokrojone pieczarki, dodajemy do cebulki i dusimy wszystko przez chwilę.
  • 6 6. Do pieczarek i cebuli dodajemy tymianek, majeranek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę.
  • 7 7. Ugotowaną fasolę i warzywa, namoczone płatki owsiane oraz zawartość patelni (cebulkę z pieczarkami), przekładamy do naczynia, dodajemy gałkę muszkatołową i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Całość doprawiamy solą i dość obficie pieprzem*.

    * do masy możemy dodać 1-2 jajka, jeśli chcemy aby pasztet był bardziej zwarty.
  • 8 8. Blaszkę smarujemy olejem, obsypujemy kaszą manną i wykładamy masę pasztetową.

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 -55 minut*.

    * jeśli pasztet zacznie się wcześniej przypiekać, możemy przykryć go folią aluminiową.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Pasztet wyciągamy z blaszki po całkowitym ostygnięciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować