Uwielbiam kaszę jaglaną ponieważ jest bardzo zdrowa i wiele pyszności można z niej wyczarować. W formie pasztetu z warzywami jest bardzo pyszna i syta.
2 godz.
Składniki:
Masa na pasztet:
15 dag kaszy jaglanej
1 mały seler
3 marchewki
1 pietruszka
2 średnie cebule
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
olej ( niewielka ilość )
foremka aluminiowa o pojemności 900 ml i 2 kokilki
Pasztet z kaszy jaglanej i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i osączmy na gęstym sicie. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorąca wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Kaszę studzimy.
2.Warzywa obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Warzywa i kaszę przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, zioła prowansalskie natkę pietruszki, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i białym pieprzem.
4.Foremki za pomocą pędzelka smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy masę na pasztet lekko ubijając. Foremki z masą na pasztet układamy na blaszce do pieczenia.
5.Następnie pasztet pieczemy około 40 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczony pasztet studzimy i podajemy.
Porady
Pasztet możemy upiec w foremce 1000 ml, wtedy nie musimy używać kokilek.
Komentarze