Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny

4.5 (161 ocen)

idealny na święta

Składniki:

  • Składniki:
    mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg
    pół kilograma surowego boczku
    pół kilograma słoniny
    pół kilograma drobiowej wątróbki
    plus podroby z królika
    włoszczyzna na rosół
    przypalona cebula
    3- ziele angielskie
    2 -liście laurowe
    sól, peiprz
    2 jajka
    gałka muszotołowa
    majeranek suszony
    2 ząbki czosnku



    Propozycja podania pasztetu z:
    rukola (koszyczek)
    suszone daktyle (tureckie)
    żurawina w słoiku
    sos balsamiczny
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny.
  • 2. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości.
  • pasztet z królika 3. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu). Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia.
  • pasztet z królika 4. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł).
  • pasztet z królika 5. Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sparawdzać na bieżąco. Propozycja podania pasztetu to: z rukolą, żurawiną, daktylami tureckimi oraz sosem balsamicznym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować