Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Pasztet z królika od święta i nie tylko. Kiedyś mój tata hodował króliki, dziś od czasu do czasu jedynie kupujemy mięso od dobrego gospodarza. Pamiętajmy, że to mięso jest bardzo zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ?

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:
    mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg
    pół kilograma surowego boczku
    pół kilograma słoniny
    pół kilograma drobiowej wątróbki
    plus podroby z królika
    włoszczyzna na rosół
    przypalona cebula
    3- ziele angielskie
    2 -liście laurowe
    sól, pieprz
    2 jajka
    gałka muszkatołowa
    majeranek suszony
    2 ząbki czosnku

    MARMOLADA Z CEBULI:

    Składniki:
    4 duże czerwone cebule
    2 łyżki trzcinowego, brązowego cukru (u mnie z melasą)
    100 ml porto (lub wytrawnego wina czerwonego)
    2 łyżki octu balsamicznego
    łyżeczka suszonego tymianku
    szczypta soli i pieprzu do smaku
    łyżka masła do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso królicze oraz słoninę (pozostawiamy jedynie parę plasterków słoniny do zapiekania na wierzch pasztetu).
  • pasztet z królika 2. Gotowe zmielone mięso, słoninę, podroby łączymy z jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętymi ząbkami czosnku. Wypełniamy formy do pieczenia, wcześniej wyłożonymi papierem do pieczenia. Na wierzch pasztetu układamy paseczki ze słoniny (żeby pasztet z wierzchu zbytnio nie wysechł). Mięso pieczemy w 190 stopniach około 2 h. Zasada jest jedna: 1 cm mięsa pieczemy 15 minut.. Czyli np. 6 cm pieczemy 1,5 h. Ale lepiej mięso sprawdzać na bieżąco.
  • pasztet z królika 3. marmolada: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Następnie zalewamy winem i dusimy do miękkości czyli około 20 minut. Na sam koniec dodajemy cukier, dobrze mieszamy aż cukier się skrystalizuje a potem dodajemy ocet winny oraz tymianek. Całość dusimy aż płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem wg smaku. W sumie całość smażyłam ponad pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować