Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnika nastawić na 200 st.Paprykę umyć, skropić oliwą i piec w piekarniku przez pół godziny.Po wyjęciu z piekarnika owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Kiedy papryka nie jest już gorąca zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę.
2.Pierś z indyka i wątróbkę pokroić. Podsmażyć wątróbkę na oliwie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, jeszcze chwilę smażyć.
3.Na tej samej patelni usmażyć indyka, odstawić do ostygnięcia. (nie musi być całkiem zimne, aby nie było gorące.
4.Wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu, dodać przyprawy i blenderem zmiksować na gładką masę.
5.Masę przekładać do słoików, zostawić ok 2 cm przestrzeni od brzegu. Pasteryzować przez 30 min. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Komentarze