Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny domowy pasztet z indyka z dodatkiem pieczonej papryki.Dzięki pasteryzacji można przechowywać go w lodówce dłużej niż pasztet pieczony.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 słoiczki "od dżemu"
    2 czerwone papryki
    300 g wątróbki z indyka
    250 g piersi z indyka
    1 duża cebula
    60 g ziołowego masła
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
    1/2 łyżeczki oregano
    1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wątróbka Dodatki Pasztet

Pasztet z indyka z pieczoną papryką do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0prrdd5 1. Piekarnika nastawić na 200 st.Paprykę umyć, skropić oliwą i piec w piekarniku przez pół godziny.Po wyjęciu z piekarnika owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Kiedy papryka nie jest już gorąca zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę.
  • image-09wxrak 2. Pierś z indyka i wątróbkę pokroić. Podsmażyć wątróbkę na oliwie. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, jeszcze chwilę smażyć.
  • image-1xml6b5 3. Na tej samej patelni usmażyć indyka, odstawić do ostygnięcia. (nie musi być całkiem zimne, aby nie było gorące.
  • image-0sak8fo 4. Wszystkie składniki umieścić w głębokim naczyniu, dodać przyprawy i blenderem zmiksować na gładką masę.
  • image-1fmy5x1 5. Masę przekładać do słoików, zostawić ok 2 cm przestrzeni od brzegu. Pasteryzować przez 30 min. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Indyk Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować