pasztet z soczewicy i batata

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo dobry i zdrowy pasztet, na bazie samych warzyw, nie zawiera grama mięsa

  • 3 godz.

Składniki:

  • soczewica zielona 1 szklanka,
    batat 1 sztuka,
    płatki owsiane 1/3 szklanki,
    olej 1/3 szklanki,
    jajka 2 sztuki,
    sól 1/4 łyżeczki,
    pieprz 1/4 łyżeczki,
    papryka ostra mielona 1/4 łyżeczki,
    smalec 1 łyżeczka,
    czosnek 1 ząbek,
    pietruszka 1 sztuka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pasztet

Pasztet z soczewicy i batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Batata obieramy kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy.
    2)Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny a następnie gotujemy i studzimy.
    3)Ostudzoną soczewicę i batata przekładamy do blendera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na średniej tarce wcześniej ugotowaną, małą pietruszkę, żółtka jajek, oliwę oraz przyprawy i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pokruszone płatki owsiane i jeszcze raz mieszamy.
    4)Do masy dodajemy ubite na sztywną pianę białka jajek i mieszamy delikatnie łyżką z resztą masy.
    5)Masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika na 50 -60 minut pieczemy w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Najlepiej odstawić na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Soczewica Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować