Pasztet z soczewicy i batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Batata obieramy kroimy na talarki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut aby zmiękł. Następnie studzimy.
2)Soczewicę płuczemy i moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny a następnie gotujemy i studzimy.
3)Ostudzoną soczewicę i batata przekładamy do blendera, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na średniej tarce wcześniej ugotowaną, małą pietruszkę, żółtka jajek, oliwę oraz przyprawy i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pokruszone płatki owsiane i jeszcze raz mieszamy.
4)Do masy dodajemy ubite na sztywną pianę białka jajek i mieszamy delikatnie łyżką z resztą masy.
5)Masę przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika na 50 -60 minut pieczemy w 190 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Najlepiej odstawić na kilka godzin.
Komentarze