Pasztet z soczewicy z kurkumą

0 (0 ocen)

Jestem wegetarianką. Pasztet jest pyszny, niedrogi i przede wszystkim bardzo zdrowy! Idealny do pieczywa :)

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    8 pieczarek
    1 cebula
    1 duża marchewka
    1 mała pietruszka
    kawałek selera
    pół pęczka natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    miąższ z połowy namoczonej bułki
    łyżeczka kurkumy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odciskamy nadmiar wody. Marchewkę, pietruszkę i seler również gotujemy z solą na miękko.
  • 2. Pieczarki i cebulę smażymy na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Natkę drobno siekamy.
  • image-0h6oav3 3. Mieszamy ugotowane i usmażone składniki, dodajemy natkę, jajko, bułkę i przyprawy (w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem). Blendujemy na gładką masę (mogą być grudki).
  • image-0pggvmh 4. Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (dł. 25cm) i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni.

Porady

Pasztet należy wyjąć z formy po całkowitym ostygnięciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować