Pasztet z soczewicy z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i odciskamy nadmiar wody. Marchewkę, pietruszkę i seler również gotujemy z solą na miękko.
2.Pieczarki i cebulę smażymy na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Natkę drobno siekamy.
3.Mieszamy ugotowane i usmażone składniki, dodajemy natkę, jajko, bułkę i przyprawy (w miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem). Blendujemy na gładką masę (mogą być grudki).
4.Masę przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki (dł. 25cm) i pieczemy 30 min w temp. 180 stopni.
Porady
Pasztet należy wyjąć z formy po całkowitym ostygnięciu.
Komentarze