Pasztet z sarniny.

4.45 (163 ocen)

Co roku na Święta robię taki pasztet jest bardzo smaczny.

Składniki:

  • przodek sarniny lub inny kg dziczyzny bez kości
    25 dag tłustej wieprzowiny bez kości
    10 dag włoszczyzny ( cebula, marchew, pietruszka ).
    2 dag grzybów suszonych
    1-2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    pieprz
    6 dag słoniny
    25 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej
    6 dag czerstwej bułki
    3-4 jaja
    gałka muszkatołowa
    sól
    imbir
    3 dag tłuszczu do smarowania formy
Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z sarniny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso sarniny, wieprzowinę, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy zalać wodą. Gotować powoli ok 1 ½ godziny. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować ok 30 minut. Bardzo miękkie mięso ostudzić
  • 2. Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, zalać 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut. Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru. Mięso, wątróbkę, bułkę zemleć 2 razy, za drugim, razem dodając gęste sitko. Dodać jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir utrzeć na puchlną masę.
  • 3. Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć plastrami gotowanej słoniny. Napełnić pasztetem ¾ formy. Piec w piekarniku ok 1 godz 200 stopni.
  • 4. Pasztet ostudzić, letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
    Podawać z zimnym ostrym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować