Co roku na Święta robię taki pasztet jest bardzo smaczny.
Składniki:
przodek sarniny lub inny kg dziczyzny bez kości
25 dag tłustej wieprzowiny bez kości
10 dag włoszczyzny ( cebula, marchew, pietruszka ).
2 dag grzybów suszonych
1-2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
6 dag słoniny
25 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej
6 dag czerstwej bułki
3-4 jaja
gałka muszkatołowa
sól
imbir
3 dag tłuszczu do smarowania formy
Pasztet z sarniny. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso sarniny, wieprzowinę, oczyszczone warzywa i grzyby opłukać, dodać przyprawy zalać wodą. Gotować powoli ok 1 ½ godziny. Osolić w połowie gotowania. Pod koniec włożyć słoninę i gotować ok 30 minut. Bardzo miękkie mięso ostudzić
2.Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, zalać 1/8 l wrzącego wywaru, dusić 5 minut. Bułkę namoczyć w 1/8 l wywaru. Mięso, wątróbkę, bułkę zemleć 2 razy, za drugim, razem dodając gęste sitko. Dodać jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir utrzeć na puchlną masę.
Komentarze