Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

świetny do zapiekanek z serem jak i do kanapki z dodatkiem ćwikły, polecam:-)Używam nawet do potrawek z ryżem

  • 1 godz. 40 min

Składniki:



  • Z podanych składników upiekłam dwa pasztety w kokilkach o pojemności ok. 150 ml
    500 g pieczarek
    2 spore cebule
    2 garście suszonych grzybów leśnych
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
    1 jajo
    sos sojowy grzybowy
    sos Worcester
    sól, pieprz, łyżeczka masła klarowanego, płatki chili, bułka tarta, masło

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z pieczarek z dodatkiem leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki i cebule obrać i pokroić( może być grubo, i tak będą blendowane). Na patelni rozpuścić masło klarowane i wrzucić pieczarki z cebulą. Posolić, popieprzyć, poddusić. Po kilku minutach, kiedy pieczarki z cebulą zmniejszą objętość, dodać suszoną włoszczyznę i suszone grzyby.Dodać sosu sojowego i worcester, chili. Posmakować i ewentualnie doprawić na swój sposób. Zblendować. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kokilki lub formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Do zblendowanej masy dodać jajo, odrobinkę bułki tartej i wymieszać. Ułożyć w formach. Z wierzchu posypać bułką tartą i zapiekać ok. półtorej godziny.Po upieczeniu koniecznie schłodzić, wyjmować z formy i kroić dopiero po ostudzeniu. Super się sprawdza jako pasta na grzanki z serem lub na kanapkę z odrobinką pietruszki lub szczypiorku i ćwikły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować