Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna w smaku wątróbka drobiowa połączona ze słodyczą wiśniówki i suszonych śliwek, ostrością imbiru i intensywnym aromatem natki pietruszki. Jej przygotowanie nie wymaga super umiejętności kucharskich, a dodatkowo jest to tania propozycja na różnego rodzaju kanapki

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50-60 dag wątróbki drobiowej,
    1 duża cebula,
    10 suszonych śliwek,
    2 łyżki natki pietruszki,
    3 łyżki wiśniówki (np. Lubuskiej),
    2 łyżeczki suszonego majeranku,
    1/2 łyżeczki imbiru,
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    sól, pieprz do smaku,
    2 łyżki oleju do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyścić z błon i tłuszczu, opłukać i osączyć.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim cebulę na złoty kolor, zdjąć z patelni. Dodać pozostałą łyżkę oleju i smażyć kawałki wątróbki z dwóch stron, aż będą rumiane. Pod koniec smażenia dodać cebulę i wiśniówkę. Smażyć razem przez chwilę, aż odparuje alkohol.
  • 3. Dodać majeranek, oprószyć solą i pieprzem, podlać 1/4 szklanki gorącej wody, dusić jeszcze razem pod przykrywką przez 2-3 minuty.
  • 4. Usmażoną wątróbkę z cebulą i sosem przełożyć do melaksera lub zmiksować blenderm na jednolitą masę dodając imbir i gałkę muszkatołową. Do przygotowanej masy dodać umyte i pokrojone śliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać, przełożyć do miski lub innego pojemnika i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować