PASZTET Z WĄTRÓBKI I SUSZONYCH POMIDORÓW

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Domowy pasztet z wątróbki jest równie pyszny, pachnący jak sklepowy. Przygotowałam go z dodatkiem suszonych pomidorów przez co wzbogacił się jego smak.

  • 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    500 g wątróbki drobiowej
    1 udko z kurczaka
    włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera
    1 cebula
    sól, pieprz, ostra papryka do smaku
    1 łyżeczka majeranku
    1/2 łyżeczki rozmarynu
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    60 g masła
    6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z wątróbki i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-06vinam 1. Udko i warzywa przekładamy do garna, wlewamy 1 litr wody, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wywar. Po ostygnięciu mięso z udka obieramy i wyjmujemy marchew, pietruszkę i seler.
    Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię i podpiekamy na oleju. Wątróbkę płuczemy w wodzie, dodajemy do cebuli oraz majeranek, rozmaryn, mięso oraz pokrojone warzywa z wywaru. Wlewamy około 1/2 szklanki bulionu i prużymy na małym ogniu aż płyny odparują. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Pasztet doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i dokładnie mieszamy.
    Pasztet przekładamy do formy, wyrównujemy. Masło rozpuszczamy i wlewamy na wierzch pasztetu.
    Odkładamy do lodówki aż pasztet stężeje.
    Podajemy do pieczywa, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować