Pasztet z tuńczyka

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Pyszna przystawka i danie świąteczne, zarówno na Boże Narodzenie jak i na Wielkanoc.

  • 60 min

Składniki:

  • PASZTET:
    4 puszki tuńczyka (w oleju lub sosie własnym - ważne aby wszystkie puszki były jednego rodzaju),
    5 dużych jajek,
    3/4 bułki wrocławskiej,
    mleko do namoczenia bułki,
    sok z 1 cytryny,
    gałka muszkatołowa,
    sól, pieprz,
    tłuszcz do posmarowania formy,
    jako dodatki pistacje lub ziarna zielonego pieprzu

    SOS:
    3 łyżki majonezu,
    3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
    cukier, pieprz,
    kilka kropel magii i soku z cytryny,
    drobny szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Pasztet z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PASZTET:
    Tuńczyka mielimy lub miksujemy blenderem razem z namoczoną wcześniej w mleku bułką. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka z odrobina soli. Obie masy mieszamy, dodając jednocześnie żółtka, sok z cytryny, przyprawy. Mieszamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli decydujemy się na dodanie pistacji lub ziaren pieprzu (u mnie pistacje) to to jest moment na dodanie ich do masy i wymieszanie jej. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    SOS:
    Na około 30 minut przed podaniem wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

Porady

Pasztet można zrobić z dodatkami - pistacjami lub ziarnami zielonego pieprzu.Wystarczy na koniec, przed przełożeniem do formy dosypać do masy garść pistacji lub ziaren pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować