Pasztet z zająca

4.39 (219 ocen)

Mój pierwszy pasztet zrobiłam go na święta razem z mamą

Składniki:

  • 1 zając oczyszczony bez skóry
    70 dag podgardla
    30 dag słoniny
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 mały seler
    2 liście laurowe
    6 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu
    4 ziarna jałowca
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 bułki
    3 jajka
    sól, pieprz
    vegeta
Wystaw ocenę:

4.39 (219 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z zająca dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, liście laurowe, ziele,sól, pieprz, jałowiec. Gotujemy do miękkości około 2-3 godzin najlepiej do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Mięso wyciągamy, studzimy i obieramy z kości a boczek i podgardle kroimy na mniejsze kawałki ( zostawiamy kilka pasków słoniny na wierzch).
  • 2. Bułki moczymy w wywarze gdzie gotowało się mięso, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę, bułki mielimy trzy razy. Do masy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, oraz doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do wyścielonej papierem do pieczenia dużej blaszki. Paski słoniki kładziemy na wierch pasztetu i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować