Pasztet z zielonym pieprzem

0 (0 ocen)

Dodany do pasztetu zielony pieprz nadaje mu niesamowity aromat i smak

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
    1/2 kg wieprzowiny (łopatki, karczku)
    1/2 kg świeżego boczku
    1/2 kg wątroby wieprzowej
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    3 średnie marchewki
    1 duża pietruszka
    1/2 średniego selera
    3 łyżki wegety
    1 łyżkę świeżo zmielonego pieprzu
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/4 kostki smalcu
    1 1/2 szklanki bułki tartej
    3 jajka
    4 łyżki zielonego pieprzu ziarnistego w zalewie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z zielonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsa i boczek pokroić na kawałki i podsmażyć na smalcu przez około 10 min na dużym ogniu. Przełożyć do dużego garnka. Cebule pokroić w ćwiartki, czosnek na grube plasterki i podsmażyć, przerzucić do garnka do mięsa. Dodać do tego marchewki, pietruszkę, selera i przyprawy: wegetę, ziela angielskie, liście laurowe. Zalać wszystko około 1 1/2 litrem wody i gotować ok 3 - 3 1/2 godz pod przykryciem. Po 2 godzinach dorzucamy wątróbkę i gotujemy bez przykrycia, tak żeby zredukować bulion. Po tym czasie wyciągamy mięso i warzywa. Kulki ziela angielskiego i liście laurowe wyrzucamy. Mięso po ostygnięciu i warzywa mielimy, dodajemy bułkę tartą i jajka, pieprz i około 1 1/2 szklanki zredukowanego bulionu. Całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy wegetą i pieprzem. Na koniec dorzucamy zielony pieprz i dokładnie mieszamy. Dwie keksówki (30x11) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy smalcem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do keksówek masę mięsną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez około 2 godz. Po tym czasie wyciągamy pasztet i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować