Paszteciki mięsno – paprykowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealny dodatek do ciepłego, czerwonego barszczyku.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki
    300g margaryny
    4 jajka
    4 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Farsz:
    500g mięsa z rosołu bez kości
    Warzywa z rosołu
    1 średnia czerwona papryka
    300g pieczarek
    1 por
    1 cebula
    1 duże jajko
    Sól, pieprz

Paszteciki mięsno – paprykowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąty o grubości 3 – 4mm. Wzdłuż nałożyć nadzienie i ciasno zwinąć. Pokroić na równe roladki. Gotowe ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 – 30 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 2. Farsz: Mięso zmielić w maszynce razem z warzywami. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na 3 łyżkach oleju. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić i przesmażyć na łyżce oleju do lekkiego odparowania wody. Białą i zieloną część pora pokroić w talarki, paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku.

Komentarze

Podobne przepisy