Drożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami.
Składniki:
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
1 łyżeczka soli
Paszteciki drożdżowe z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam. Do tak przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam.
Nadzienie:
W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku sola i śwież o mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na prostokąt o szerokości około 10-12cm.
Na środek każdego ciasta, wzdłuż dłuższego boku, wyłożyć kapustę. Podnieść jeden brzeg i nałożyć na farsz. Przewałkować ciasto tak aby łączenie pozostało na dole. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Pokroić na kawałki.
Piec w 190°C, przez ok. 20 minut (do zarumienienia).
Komentarze