Paszteciki francuskie

0 (0 ocen)

Paszteciki z ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu, a podane z gorącym barszczykiem będą idealną przekąską na świątecznym czy sylwestrowym stole :)

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    5 dkg sera żółtego
    10 dkg szynki
    2 średnie ogórki kiszone
    1/2 cebuli

    barszczyk:
    udko z kurczaka i kaczki
    włoszczyzna
    kilka suszonych grzybów
    sól, pieprz
    majeranek
    łyżeczka octu
    liść laurowy i ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozłożyć i przekroić wzdłuż na dwa pasy. Na każdym rozsypać starty żółty ser, plasterki szynki, drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki. Całość zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
  • 2. Mięso zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy mięso będzie miękkie, a bulion aromatyczny, całość przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Bulionu już nie gotować, zaprawić koncentratem z buraków. Powinno wystarczyć pół butelki. Dodać roztarty majeranek i ocet.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować