Paszteciki z ciasta francuskiego są szybkie w przygotowaniu, a podane z gorącym barszczykiem będą idealną przekąską na świątecznym czy sylwestrowym stole :)
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
5 dkg sera żółtego
10 dkg szynki
2 średnie ogórki kiszone
1/2 cebuli
barszczyk:
udko z kurczaka i kaczki
włoszczyzna
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz
majeranek
łyżeczka octu
liść laurowy i ziele angielskie
Paszteciki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozłożyć i przekroić wzdłuż na dwa pasy. Na każdym rozsypać starty żółty ser, plasterki szynki, drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki. Całość zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
2.Mięso zalać wodą i zagotować, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Kiedy mięso będzie miękkie, a bulion aromatyczny, całość przecedzić, doprawić solą i pieprzem. Bulionu już nie gotować, zaprawić koncentratem z buraków. Powinno wystarczyć pół butelki. Dodać roztarty majeranek i ocet.
Komentarze