Paszteciki truskawkowo-czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rozpływające się w ustach paszteciki z ciasta francuskiego ze słodkim farszem -pyszny i prosty deser zachwyci wszystkich gości :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na 10 pasztecików:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    250 g truskawek
    1/2 tabliczki mlecznej startej czekolady
    2 łyżki śmietany 18%
    łyżka cukru
    1 rozbełtane jajko

    Do dekoracji:
    truskawki , kawałki czekolady , andruty

Paszteciki truskawkowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz do pasztecików 1. Truskawki kroimy w kostkę , mieszamy ze śmietaną , cukrem i większością czekolady ( troszkę zostawiamy do posypania pasztecików)
  • paszteciki przed zawinięciem 2. Ciasto francuskie przekrawamy na 5 pasków , następnie w pół ,( zostawiamy cienki paseczek ciasta do pozalepiania dziurek w pasztecikach) na każdy kawałek kładziemy do łyżeczce farszu.
  • paszteciki 3. Zawijamy paszteciki " jak rurki" zlepiamy końce , zalepiamy dziurki , spłaszczamy delikatnie. Układamy na blaszce wysmarowanej odrobiną masła śmietankowego.
  • paszteciki :) 4. Każdy pasztecik smarujemy odrobiną jajka , pieczemy w 180 st. ok 25 min.
    Gotowe paszteciki posypujemy resztą czekolady , oraz dekorujemy kawałkami andruta , czekoladą i truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy