Paszteciki z ciecierzycą

4.5 (197 ocen)

Nadzienie z ciecierzycy jak najbardziej może konkurować z mięsnym. Idealnym dodatkiem do tych pierożków jest barszczyk czerwony. Polecam:).

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
    • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów z oleju,
    • 8-10 plasterków sera żółtego,
    • 5 dag sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
    Składnik dodatkowy:
    • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
    Składniki robocze:
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Ostra papryka do smaku,
    • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
    • Jajko do smarowania,
    • Czarnuszka do posypania,
    • ¼ cebuli,
    • Olej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Paszteciki

Paszteciki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników nadzienia 1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Pomidory kroimy w paseczki. Ciecierzycę przekładamy do malaksera i miksujemy z dodatkiem przygotowanej cebuli i sera pleśniowego.
    Tak przygotowaną łączymy z pomidorami i natką pietruszki. Całość doprawiamy do smaku według uznania.
  • nakładanie sera żółtego 2. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty 8-10.
    Na każdym kwadracie układamy plasterek sera żółtego.
  • nakładanie nadzienia 3. Na ser wykładamy porcje przygotowanego nadzienia.
  • formowanie 4. . Brzegi ciasta składamy, formując pierożki. Dodatkowo za pomocą widelca wykonujemy dekoracyjne łączenie.
  • przed pieczeniam 5. Pierożki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jakiem i posypujemy czarnuszką.
    Pieczemy je około 20 minut w 190°C do zrumienienia.
    Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ciecierzyca Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować