Paszteciki z cukinią

4.48 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zielony farsz :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki
    2 dag drożdży + 1 łyżka cukru
    1 żółtko (białko zostawić)
    1 jajko
    1 łyżka octu
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżka smalcu/oleju
    1/2 kubeczka śmietany 12%
    1/2 łyżeczki soli
    opcjonalnie: kminek do posypania
    farsz:
    25 dkg wydrążonej cukinii
    20 dkg fileta drobiowego
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    1 kromka czerstwego chleba
    sól, pieprz
    curry
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Paszteciki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
  • 2. Mięso drobiowe ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i zemleć w maszynce razem z cebulą czosnkiem i kromka chleba. Cukinię zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawić solą, pieprzem i curry. Cukinię dodać do mięsa, wymieszać i doprawić do smaku.
  • Ciasto z farszem 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, rozsmarować na nim farsz, przeciąć wzdłuż na pół i każdą część zwinąć zaczynając od szerszego brzegu. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka.
  • Paszteciki przed pieczeniem 4. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i jeśli ktoś lubi posypać kminkiem. Odstawić, aż ciasto zacznie rosnąć.
  • Gotowe paszteciki 5. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować