Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn:
Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
2.Farsz:
Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmieni kolor na lekko ciemniejszy.
Pieczarki i cebulę obieramy a następnie dusimy na oleju. Doprawiamy do smaku.
3.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.
Porady
Moim zamiarem były paszteciki z kapustą i grzybami, ale także chciałam spróbować z innym farszem, dlatego połowa ciasta zostanie. Można wykorzystać do pasztecików z innym farszem.
Komentarze