Paszteciki z królikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę i zrumienić na 2 łyżkach masła.
2.Mięso dokładnie oczyścić z kości i wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę.
3.Masę przełożyć na patelnię, w której smażyła się cebula, dodać resztę masła i podsmażać 4-5 minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem .
4.Ciasto rozwałkować na grubość 5-6mm, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć farsz tak żeby utworzył biegnący po środku pas, równoległy do dłuższych boków i zajmujący nieco mniej niż połowę powierzchni płatu ciasta.
5.Odzielić białko od żółtka i rozbełtanym białkiem posmarować oba dłuższe brzegi.
6.Ciasto złożyć na pół, w ten sposób by posmarowane brzegi zetknęły się ze sobą, i mocno je docisnąć.
7.Ostrym nożem pociąć na trzycentymetrowe kawałki, których przed pieczeniem nie należy od siebie oddzielać.
8.Resztę białka zmieszać z żółtkiem i łyżeczką wody i za pomocą pędzelka posmarować paszteciki.
9.Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut aż paszteciki staną się ciemnozłote.
Porady
Paszteciki dobrze smakują z zupą pieczarkową.
Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa wołowego.
Komentarze