Paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek- tulipany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć aż odparuje woda.Na drugiej patelni smażyć mięso mielone,aż odparuje woda.
Mięso,cebulę,pieczarki dać do miski,dodać starty na grubej tarce ser żółty,śmietanę jajko, przyprawy i wymieszać.
2.Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki włożyć kwadraty ciasta,tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi.
3.Ciasto napełnić farszem.
4.Piekarnik nagrzać do 180-200 stopni,włożyć paszteciki i piec ok.30 min. Paszteciki podajemy na ciepło, doskonale smakują z barszczem czerwonym lub zupką kremową z pieczarek.
Porady
Paszteciki można zrobić również w wersji bezmięsnej z samymi pieczarkami.Należy mięso mielone zastąpić dodatkową porcją pieczarek.
Komentarze