Paszteciki z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ciasto:Tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości - najlepiej z wywaru zrobić zupę grzybową, a grzyby wykorzystać do pasztecików. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle nie rumieniąc. Zmielić w blenderze grzyby i cebulę. Do masy dodać bułkę tartą, popieprzyć i posolić. Wymieszać na gładką masę. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na paski o szerokości około 7 cm. Na środek każdego paska nałożyć łyżeczką farsz , skleić boki i delikatnie zrolować , pokroić ukośnie lub na kwadraciki około 7 cm paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Posmarować rozmąconym białkiem można posypać kminkiem lub sezamem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze