Paszteciki z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rybę ugotować, rozdrobnić. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać marchew i całość smażyć często mieszając do momentu aż cała marchew zrobi się szklista. Podlać 1/2 szklanki wody, dodać rodzynki i dusić ok 20min. Po tym czasie dodać curry oraz sól i pieprz do smaku a także rozdrobnioną rybę. Całość przestudzić. Dodać trochę bułki tartej (tyle żeby farsz był zwarty). Wszystko dokładnie wymieszać. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż zrobią się płynne. Mąkę posiekać na stolnicy z masłem (powinno mieć temp. pokojową). Dodać jajo oraz żółtka, śmietanę, drożdże i odrobinę soli. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia, podzielić na 2-3 porcje. Ciasto rozwałkowywać na grubość 1/2cm formując długi prostokąt o szerokości ok 15cm (w razie potrzeby boki przyciać do pożądanego kształtu). Wzdłuż prostokąta układać farsz, zlepić w rulon i pokroic na 5 centymetrowe porcje. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wierzch można posmarować wodą z cukrem lub rozbełtanym jajem. Piec w temp 160-180 stopni aż się zrumienią.
Komentarze