Pascha babka z nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mleko zagotować, lekko przestudzić. Śmietany wymieszać ze sobą, dodać jajka, dokładnie wymieszać, dodać do mleka, podgrzewać na wolnym ogniu by wytracał się na wierzchu serek. Wylać powstały ser na gęste sitko i odstawić na kilka godzin do osączenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami osączony ser, ucierać. Na końcu dodać alkohol, sok z cytryny, wymieszać. Bakalie wymieszać(suszone śliwki i morele pokroić w kostkę), dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do babki wyłożyć folią do pieczenia, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do lodówki na cała noc. Następnie wyjąć babkę z formy, oddzielić delikatnie folię, udekorować gęsto bakaliami, schłodzić około 2 godzin.
Komentarze