Pascha babka z nutką alkoholu

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo delikatne, pełne bakalii w środku i na wierzchu ciasto bez pieczenia.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 l mleka 2%
    ¼ l słodkiej śmietany 22%
    ¼ l kwaśnej śmietany 22%
    6 jajek
    2 łyżki whiskey
    Sok z ½ cytryny
    1 kostka masła bez dodatków 82%
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka bakalii: suszone morele, rodzynki, żurawina, suszone śliwki, skórka pomarańczowa, płatki migdałowe +1/2 szklanki do dekoracji.
    Folia do pieczenia

Pascha babka z nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mleko zagotować, lekko przestudzić. Śmietany wymieszać ze sobą, dodać jajka, dokładnie wymieszać, dodać do mleka, podgrzewać na wolnym ogniu by wytracał się na wierzchu serek. Wylać powstały ser na gęste sitko i odstawić na kilka godzin do osączenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami osączony ser, ucierać. Na końcu dodać alkohol, sok z cytryny, wymieszać. Bakalie wymieszać(suszone śliwki i morele pokroić w kostkę), dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Formę do babki wyłożyć folią do pieczenia, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wstawić do lodówki na cała noc. Następnie wyjąć babkę z formy, oddzielić delikatnie folię, udekorować gęsto bakaliami, schłodzić około 2 godzin.

Porady

1. do ciasta można dodaćwanilię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy