Pascha kokosowo-pomarańczowa

0 (0 ocen)

Przygotowana tradycyjnie, tak jak robiła ją babcia, ale z ciekawymi dodatkami - wiórkami kokosowymi i mlekiem kokosowym, którym zawdzięcza wspaniały smak. Najlepsza na drugi dzień, uprzednio schłodzona całą noc w lodówce.

Składniki:

  • - 1 kg białego, tłustego twarogu,
    - 15-20 dag cukru pudru,
    - 5 żółtek,
    - ok. 8 dag masła o temperaturze pokojowej,
    - ok. 1/3 szklanki śmietanki 30 %,
    - 1/4 szklanki mleka kokosowego,
    - 4 łyżki wiórek kokosowych,
    - 1 duża, sparzona pomarańcza (+ 1 pomarańcza do dekoracji).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pascha

Pascha kokosowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg trzykrotnie mielimy, osączamy na sicie.
    Ze sparzonej pomarańczy ścinamy skórkę i kroimy ją na drobne paseczki oraz wyciskamy sok.
    Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do nich stopniowo miękkie masło i łączymy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
    Do masy maślano-żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg, śmietankę, mleko kokosowe oraz sok z 1/2 pomarańczy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
  • 2. Foremki wyłożone gazą lub jedną, większą formę napełniamy masą, dociskamy, zawijamy gazę do góry i obciążamy, np. wyszorowanymi kamieniami, deseczką.
    Foremki (formę) z paschą wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
    Paschy wyjmujemy na talerzyki i podajemy udekorowane plasterkami pomarańczy lub według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować