Przygotowana tradycyjnie, tak jak robiła ją babcia, ale z ciekawymi dodatkami - wiórkami kokosowymi i mlekiem kokosowym, którym zawdzięcza wspaniały smak. Najlepsza na drugi dzień, uprzednio schłodzona całą noc w lodówce.
Składniki:
- 1 kg białego, tłustego twarogu,
- 15-20 dag cukru pudru,
- 5 żółtek,
- ok. 8 dag masła o temperaturze pokojowej,
- ok. 1/3 szklanki śmietanki 30 %,
- 1/4 szklanki mleka kokosowego,
- 4 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 duża, sparzona pomarańcza (+ 1 pomarańcza do dekoracji).
Pascha kokosowo-pomarańczowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg trzykrotnie mielimy, osączamy na sicie.
Ze sparzonej pomarańczy ścinamy skórkę i kroimy ją na drobne paseczki oraz wyciskamy sok.
Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, a następnie dodajemy do nich stopniowo miękkie masło i łączymy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Do masy maślano-żółtkowej dodajemy porcjami zmielony twaróg, śmietankę, mleko kokosowe oraz sok z 1/2 pomarańczy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy.
2.Foremki wyłożone gazą lub jedną, większą formę napełniamy masą, dociskamy, zawijamy gazę do góry i obciążamy, np. wyszorowanymi kamieniami, deseczką.
Foremki (formę) z paschą wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Paschy wyjmujemy na talerzyki i podajemy udekorowane plasterkami pomarańczy lub według uznania.
Komentarze