Pascha jak pisanki

0 (0 ocen)

  • 40 min

To połączenie dwóch symboli świątecznych- pisanek i paschy.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego,
    - 50 g masła,
    - 3 żółtka,
    - 3/4 szklanki cukru pudru,
    - 2 łyżki rumu,
    - Cukier waniliowy,
    - Bakalie ( skórka pomarańczowa, morele, rodzynki, orzechy, płatki migdałowe)

    - Łupiny z czterech dużych cytryn

Pascha jak pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pascha jak pisanki 1. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Masło ucieramy na puszysty krem. Dokładamy utarte żółtka. Do całości dokładamy stopniowo ser. Gdy masa będzie gładka dodajemy rum oraz bakalie. Mieszamy. Naszą paschę przekładamy do łupinek po cytrynie. Wierzch naszych pisanek wyrównujemy naciągając na nich gazę. Wypełnione skorupki dekorujemy wg uznania.

    Wstawiamy do lodówki na noc.

Porady

Pisanki wyjadamy łyżeczką. Mają one delikatny, słodki, lekko cytrynowy smak( zapach przechodzi z łupinek cytryny). Dodatkowo kuszą chrupkimi bakaliami w środku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy