Pascha rodzynkowa w wersji light

0 (0 ocen)

Smakuje jak tradycyjna i zachwyca jak tradycyjna, ale jest nieco lżejsza, bo brak w niej nadmiaru cukru i żółtek. Najlepiej przygotować ją w sobotnie popołudnie, obciążyć deseczką i pozostawić w lodówce na całą noc. W niedzielę Wielkanocną zachwyci nas swoim mono rodzynkowym smakiem. Pychota!

Składniki:

  • Na 1 dużą lub 2 mniejsze paschy:
    - 0,5 kg twarogu (z kostki),
    - 1 żółtko,
    - łyżka masła,
    - 3-4 łyżki cukru pudru,
    - łyżeczka cukru waniliowego,
    - 1/3 szklanki rodzynek,
    - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    - łyżka likieru pomarańczowego,
    - 2-3 łyżki gorącej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pascha Likiery

Pascha rodzynkowa w wersji light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg dwukrotnie mielimy. Rodzynki płuczemy, osączamy.
    Likier pomarańczowy mieszamy z wodą, zalewamy rodzynki i odstawiamy na 20 minut.
  • 2. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Masło ucieramy z zmielonym twarogiem i masą żółtkową.
    Dodajemy lekko odciśnięte rodzynki i kandyzowaną skórę pomarańczową, dokładanie łączymy.
  • 3. Formę do paschy, sitko lub czystą, glinianą doniczkę z otworami, wykładamy podwójnie złożoną gazą, nakładamy masę serową, dokładnie ubijamy, brzegi gazy zawijamy do góry.
    Ustawiamy na talerzy i obciążamy od góry, np. deseczką, by serwatka mogła wypływać.
    Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (kilka godzin, a najlepiej całą noc).
    Wyjmujemy na talerz, dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

pascha

To może cię zainteresować