Pasiaste naleśniki.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę mikserem. Dodajemy kolejno sól, cukier, żółtka i ubijamy do białości. Wsiewamy porcjami połowę ilości mąki i mieszamy na małych obrotach. Wlewamy mleko, wsypujemy porcjami pozostałą mąkę i dalej mieszamy. Na końcu wlewamy porcjami wodę. Odlewamy ½ szklanki ciasta i mieszamy z 1 łyżką kakao.
2.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wylewamy porcję białego ciasta tyle aby uzyskać cienki naleśnik. Na naleśniku łyżką wylewamy cienkim strumieniem ciasto kakaowe, tworząc równoległe do siebie paski.
Smażymy z obu stron z tym, że stronę z paskami bardzo krótko.
3.Rodzynki myjemy i sparzamy wrzątkiem.
Osiąknięte z wody mieszamy z serkiem i smarujemy równomiernie stronę bez pasków. Naleśniki rolujemy tak, aby uzyskać ukośne paski. Konfiturę podgrzewamy i po lekkim ostudzeniu polewamy naleśniki.
Komentarze