Patatas bravas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, odstawić aby ostygły. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory z puszki pokroić, marchew potarkować na tarce o małych oczkach. W garnku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać marchew i smażyć na małym gazie około 3 minuty. Następnie wlać pomidory, dodać ocet balsamiczny, tymianek, paprykę chilli i sól do smaku. Dobrze wymieszać i na małym gazie gotować około 15 minut aby sos zgęstniał.
2.Na dużą patelnię wlać olej ( około 1 cm na powierzchnię) i wyłożyć pokrojone w ćwiartki ziemniaki, smażyć do zarumienienia. Kiedy ziemniaki będą już rumiane należy wyłożyć je na duży talerz , polać sosem pomidorowym. Posypać świeżą natką pietruszki.
Komentarze