Patatas bravas

5 (188 ocen)

Ziemniaki w pikantnym sosie pomidorowym z silną czosnkową nutą i szczyptą tymianku to popularna potrawa kuchni hiszpańskiej.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 puszka pomidorów
    1,5 łyżki octu balsamicznego
    1/2 marchewki
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1/2 łyżeczki suszonej papryki chilli
    olej do smażenia
    sól
    pietruszka do posypania
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patatas bravas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patatas bravas 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzić, odstawić aby ostygły. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory z puszki pokroić, marchew potarkować na tarce o małych oczkach. W garnku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać marchew i smażyć na małym gazie około 3 minuty. Następnie wlać pomidory, dodać ocet balsamiczny, tymianek, paprykę chilli i sól do smaku. Dobrze wymieszać i na małym gazie gotować około 15 minut aby sos zgęstniał.
  • Patatas bravas 2. Na dużą patelnię wlać olej ( około 1 cm na powierzchnię) i wyłożyć pokrojone w ćwiartki ziemniaki, smażyć do zarumienienia. Kiedy ziemniaki będą już rumiane należy wyłożyć je na duży talerz , polać sosem pomidorowym. Posypać świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marchewka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować