Patisony z miętą i pietruszką

4.5 (200 ocen)

Patisony w zalewie octowej poprzez dodatek mięty zyskują jeszcze na ostrości.

Składniki:

  • Na 4 słoiki o poj. 1 L

    1,5 kg patisonów

    Zalewa:
    1 L wody
    1 szklanka octu 10%
    1 szklanka cukru
    2 płaskie łyżki soli

    Do każdego słoika:
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka gorczycy
    1/3 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 gałązka mięty
    1 gałązka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Dodatki Pasty

Patisony z miętą i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patisony z miętą i pietruszką 1. Składniki zalewy zagotować i lekko wystudzić (bądź wystudzić całkowicie).
    Patisony umyć, wysuszyć, pokroić na dość spore kawałki i nałożyć do słoików. Dołożyć czosnek, gorczycę, pieprz, ziele angielskie, miętę i pietruszkę. Zalać zalewą, zakręcić. Pasteryzować 7 - 10 min.

Porady

W ten sam sposób można zrobić ogórki i cukinię.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pasteryzacja Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować