Patisony konserwowe

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

Przepyszny dodatek do mięs i wędlin.

  • 60 min

Składniki:

  • patisony,
    przyprawa do ogórków konserwowych,
    czosnek,
    cebula.
    Zalewa:
    1,5 litra wody,
    1,5 szklanki octu 10%,
    szklanka cukru,
    1,5 łyżeczki soli.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Patisony konserwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony dokładnie myjemy. Na dno słoika wkładamy plaster cebuli, przekrojony ząbek czosnku. Układamy ciasno patisony. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Należy ją zagotować i gorąca zalewać słoiki. Pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 110 st. C przez 10-12 minut. Po tym czasie wymyjemy z piekarnika i stawiamy do góry dnem słoiki aż do ostygnięcia.

Porady

Najlepsze są malutkie patisony, które wkładamy do słoika w całości. Jeżeli mamy większe trzeba je pokroić na mniejsze części.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować