Patisony nadziane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 patisony
    200 g mielonej karkówki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szalotka
    oliwa
    sól
    pieprz
    listki świeżej bazylii
    150 ml bulionu warzywnego
    Sos :
    pulpa pomidorowa
    koncentrat pomidorowy
    suszona bazylia
    cukier
    1 cebula
    olej słonecznikowy
    sól

Patisony nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patisony nadziane 1. Na oleju słonecznikowym (50 ml) podsmażyłem cebulę, dodałem pulpę, łyżeczkę koncentratu, bazylię, dusiłem 15 min na wolnym ogniu (ma być gęsty). Do smaku doprawiłem cukrem i solą. Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy.
    Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy